top of page
ESBART

En cultura popular, un esbart dansaire és un grup o associació de persones que es dedica a la recuperació, manteniment i difusió de la dansa tradicional popular, en concret de les tradicions folklòriques de Catalunya i dels Països Catalans.


L’activitat més visible d’un esbart dansaire és la preparació i l’execució de les danses populars catalanes però sovint l’activitat dels esbart sobrepassen aquest marc i inclouen tasques d’investigació, recuperació, compilació i conservació de la dansa i de la seva divulgació.


Actualment, són molts els esbarts que segueixen amb aquesta activitat executant danses vives i recuperades.

L’Esbart Sant Just de l’Ateneu va néixer al maig de 1980 a la Sala Gran de l’Ateneu de Sant Just Desvern. Durant gairebé vint-i-cinc anys d’activitat, l’Esbart va voltar per mots festivals i trobades d’arreu tant nacional com internacionalment, passant per països com: Israel, França, Itàlia, Bèlgica, Suïssa i Holanda.

Esbart01.jpg

L’any 2005 l’Esbart va quedar oficialment inactiu però, a finals de l’any 2017, un grup de joves dansaires hem volgut reprendre aquesta iniciativa per a poder retornar a l’activitat.


A finals de l’any 2017, un petit grup de joves de Sant Just Desvern així com d’altres poblacions del baix Llobregat van engrescar-se en tornar a reprendre l’activitat de l’Esbart de Sant Just de l’Ateneu. Després de diverses reunions amb la Junta de l’Ateneu de Sant Just es va decidir crear una secció depenent de l’Ateneu i tornar a engegar aquesta activitat tornant a fer reviure l’Esbart de Sant Just!

Al Gener 2018, l’Esbart Sant Just de l’Ateneu ha tornat a començar de nou, amb un petit grup de joves amb molta motivació i passió per la dansa.

 

Després d’una gran tasca de difusió i publicitat, l’Esbart ha aconseguit ampliar la seva plantilla. Partint de 3 persones que van engegar el projecte, actualment comptem amb 10 dansaires, assajant un cop a la setmana a l’Ateneu de Sant Just.

Esbart02.jpg

L’objectiu del nostre esbart és fer arribar la dansa popular a tota la gent del poble i d’arreu, engrescant a tothom a venir a ballar als assajos i així aprendre molt més de les nostres tradicions.

Per a un bon i normal funcionament d’un esbart cal disposar de vestuari adequat per les actuacions que duem a terme. L’antic vestuari que disposava l’Esbart Sant Just va desaparèixer amb els anys i a data d’avui hem de confeccionar-ne un de nou per a poder dur a terme la nostra activitat.


Cada dansa pertany a una població o zona diferent, i ha de ser representada amb el vestuari adient en cada ocasió.


A més a més, per a representar les actuacions en diferents poblacions necessitem recursos així com també per a poder convidar a altres esbarts a ballar al nostre Ateneu.

Esbart03.jpg
bottom of page